Kiertotalous NYT – myyjiä enemmän kuin ostajia

Puhutaan kierrättämisestä.

Asia tuntuu olevan kaikkien huulilla. Yritykset toitottavat vastuullisuuttaan (onko vastuuttomia yrityksiä olemassakaan?) ja sanomalehdet kirjoittavat vuoroin kierrätysvinkkejä ja vuoroin varoittavat tori-huijauksista.

On hyvä, että yleinen keskustelu asian tiimoilta käy kuumana. Ennen kaikkea iloitsen uusien palveluiden ja innovaatioiden läpitunkiessa markkinoille. Ilmaston muutosta ja parempaa kulutuskäyttäytymistä ei kuitenkaan ratkaise yksittäinen sähköauto tai huikea kierrätys-äppi.

…parempaa kulutuskäyttäytymistä ei kuitenkaan ratkaise yksittäinen sähköauto tai huikea kierrätys-äppi.

Muutoksen tekevät yksittäiset ihmiset arvomuutoksissaan. Tällainen muutos on aina hidas, mikäli jokin kaaos ei sykäise muutosta liikkeelle. Kun on kyse tavaroiden kierrättämisestä, olen huomannut, että on enenevissä määrin ihmisiä, jotka myyvät (tai koittavat myydä) kierrätettyä tavaraa. Mutta samaa massaa ihmisiä ei löydy ostajina. Suurin osa päätyy Ikeaan, Giganttiin tai Intersportiin tavaraa etsiessä. Moni ei ole ikinä käynytkään kierrätysmyymälässä, eikä voisi edes kuvitella löytävänsä sopivaa tavaraa 2nd hand kaupasta.

Tavara kiertää heikosti, kun myyjiä on enemmän kuin ostajia. Koitamme osaltamme palvelullamme tehdä 2nd hand tavaran houkuttelevammaksi ja helpommaksi lähestyä ostajille. Sitä työtä emme tietenkään pysty yksin tekemään, vaan tarvitsemme apuasi.

Milloin sinä viimeksi haastoit totuttuja asioita? Olisiko aika piipahtaa 2nd hand kauppaan ja ottaa kaverikin mukaasi?

Vastaa