Kertakäyttöhuonekalut

Keskellä kierrätyspalveluame käsittelemme satoja erilaisia ja eri ikäisiä kodin tavaroita viikossa. Käsittelyssä tulee nopeasti ymmärrys laadukkaasta ja (suoraan sanottuna) laaduttomasta tavarasta. Iso osa tavaroista, joita myymme on huonekaluja, joten näemme, miten vuosikymmenten saatossa huonekalujen laatu, valmistustapa ja materiaalit ovat muuttuneet.

Vuosisatoja huonekaluissa valmistusmateriaalina ollut materiaali – puu – on erinomainen, luonnonmukainen ja kestävä materiaali. Täyspuisia huonekaluja valmistettiin 50- luvulle asti Suomessa, koska puumassoja ei vielä ollut. Käsityönä valmistetut huonekalut ovat rakenteiltaan laadukkaita, ja mikä parasta, niitä pystyy muokkaamaan vielä vuosikymmenten käytön jälkeen. Uudistamalla verhoilun, liimaamalla tuet tai hiomalla ja maalaamalla, vanhat huonekalut kestävät käyttöä upeasti.

60/70-luvulla puriste- ja lastulevyjen käyttö voimistui nopeaa tahtia. Hyllyköiden eri osat pinnoitettiin ja pohjana käytettiin edullisempaa puumassaa. Edullisempi ja teollisempi valmistustapa mahdollisti tarkoitti kotitalouksille, sitä, että kotona saattoi olla enemmän huonekaluja kuin aiemmin. Materiaalien pinnoittaminen uudisti sisustustyylit ja materiaalivalikoima laajeni muoveihin ja metalleihin.

Kehitys on jatkunut vuosikymmenten saatossa – rakenneosista on tullut kevyempiä, pinnoitteista muovisempia. Puu on usein vain sivuosassa huonekalua. Nykyisin pinnoitteiden sisällä saattaa löytyä vain pahvia. Huonekaluista on tullut kuten aterimista – kertakäyttöisiä.

Kutsun tällaisia huonekaluja nimellä Kertakäyttöhuonekalut. Palvelussamme ne ovat usein kierrätyskelvottomia, niitä ei voi entisöidä ja siirrellessä niiden rakenne usein hajoaa. Tällaisen huonekalun rikkoutuessa on korjaaminen, huoltaminen tai entisöiminen usein mahdotonta.

Asko Fanett pinnatuoli teak Ilmari Tapiovaara

Kertakäyttöinen elämäntyylimme ei ole vastuullista ympäristöllemme eikä seuraavalle sukupolvelle. Pysähdytään seuraavan hankinnan edessä hetkeksi ja pohditaan:

1) tarvitsenko varmasti tämän tavaran?

2) jos tarvitsen, täytyykö se hankkia nyt?

3) mikäli se täytyy hankkia nyt, millaisen rahasumman olen valmis käyttämään?

4) löytyisikö tavara kierrätettynä ja miten laadukkaat tavaran saan hankittua?

Irti kertakäyttöisestä elintavasta.

Vastaa